Granturi de până la 8 Milioane de Euro Disponibile pentru IMM-uri în 6 Județe: Programul de Tranziție Justă 2021-2027
Granturi de până la 8 Milioane de Euro Disponibile pentru IMM-uri în 6 Județe: Programul de Tranziție Justă 2021-2027

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat oficial un Ghidul solicitantului pentru acțiunea "Dezvoltarea Întreprinderilor și a Antreprenoriatului" din cadrul Programului de Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027, oferind oportunități de finanțare considerabile pentru microîntreprinderi și firmele mici și mijlocii (IMM-uri) din 6 județe.

Înscrierile pentru granturile cuprinse între 200.000 și 8 milioane de euro pe proiect sunt programate să aibă loc între 20 decembrie 2023 și 20 martie 2024, utilizând platforma online MySMIS2021.

Pentru a accesa aceste granturi sub formă de ajutor regional de stat și ajutor de minimis, IMM-urile din județele eligibile, cum ar fi Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova, Mureș și zona Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI) Valea Jiului, trebuie să urmeze Ghidul solicitantului publicat oficial.

Bugetul total pentru cele 7 apeluri de proiecte se ridică la 775 de milioane de euro, distribuite în funcție de fiecare apel în parte pentru susținerea investițiilor productive ale IMM-urilor.

În ultima versiune a ghidului, limita superioară a finanțării nerambursabile a crescut la 8 milioane de euro, oferind astfel oportunități sporite pentru dezvoltarea afacerilor. Cu toate acestea, există cerințe stricte în legătură cu crearea de locuri de muncă, fiind necesară generarea unui număr minim de angajări în funcție de valoarea finanțării solicitate.

Mai mult decât atât, modificările ghidului elimină lista codurilor CAEN eligibile, deschizându-se posibilități mai ample de finanțare prin includerea unor "domenii prioritizate" care urmează să fie clarificate conform cerințelor PTJ 2021-2027.

Printre condițiile esențiale pentru a accesa aceste granturi se numără și criterii precum înregistrarea profitului din exploatare în anul fiscal anterior și respectarea unui număr minim de angajați.

Proiectele trebuie să vizeze investiții în active corporale și, opțional, în active necorporale, cu scopul de a sprijini tranziția către o economie verde și durabilă.

Domeniile eligibile pentru finanțare vor fi cele identificate expres în cadrul fiecărei priorități a PTJ 2021-2027 sau vor corespunde sectoarelor din strategiile regionale de specializare inteligentă, menționându-se necesitatea respectării reglementărilor europene relevante.

Acest program va susține dezvoltarea IMM-urilor prin crearea de locuri de muncă durabile și contribuția la tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, oferind suport pentru investiții productive care să aducă valoare adăugată durabilă și să creeze locuri de muncă în comunitățile respective.

2 thoughts on “Granturi de până la 8 Milioane de Euro Disponibile pentru IMM-uri în 6 Județe: Programul de Tranziție Justă 2021-2027

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *